aTorna

Gabi Reboredo | Adrià Grandia | Gutier Álvarez

aTorna som dues tradicions i tres mirades diferents a partir del recorregut personal. Confluïm aquí i ara en un espai comú de lliure creació, obert a la incessant qüestió vers els nostres mecanismes, rituals i codis heretats. Ens posicionem en una lluita ingràvida contra nosaltres mateixos, les nostres lleis i límits amb l’objectiu de transgredir-los cercant nous llenguatges possibles. Tant els instruments que toquem com els ginys tecnològics que utilitzem, ara estan pensats com “dispositius sonors tradicionals”. 

Així mateix, les tècniques, codis i estètiques són les eines intangibles que poden ser recodificades. Per aTorna, tot forma part d’un sistema tecnològic cultural; un mecanisme al servei de l’arbitri i l’elecció que ara reelaborem a la recerca d’altres solcs i sèquies pels brolladors inesgotables.


Aquesta aventura també vol ser la gènesi d’un cicle que es repeteix “un anar i tornar constant entre Galiza i Catalunya”

A torna: desviar l'aigua d'un rec a un altre, posant-hi un terrós, un munt de pedres o herba. aTorna, com aquesta aigua, és l'arquitectura social i també el ritual col·lectiu de les societats rurals. Un mecanisme, una manera de fer, que transporta el sentit de la responsabilitat del poble, per la riquesa que hi flueix -immaterial i incessant-, ; encara que també vol preservar inalterable el temps del mateix cicle, “que torna una vegada i una altra”.

Però com a acte individual porta en si una revolució en la manera en què la humanitat i l’eina fan una acció que altera l’obstacle de fang i pedra, que obre el rec, que canvia el camí de l’aigua.

-Perquè serveix la tradició?

-Encara és viva?

-Dit d’una altra manera: té sentit desviar la sèquia?

Gutier Álvarez (GZ) | Viola de roda. Músic multi instrumentista d’Ourense amb una profunda formació en l’àmbit de la música de la tradició i que fusiona els elements i registres de la tradició gallega amb altres músiques populars cercant un discurs universal i actual.

Ha col·laborat amb Pablo Seoane, Sergio Tannus Trio, Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre, a Descarga ao Vivo Galiza-Cuba, The Cuellar Suite ou Atlántic@s. També ha col·laborat amb Os Cempés, Linho do Cuco, Budiño, Uxía o Narf. Ha participat en l’enregistrament i producció de diversos treballs discogràfics i bandes sonores. També és mestre i divulgador de la tradició i dona classes en aules i tallers dins aquest àmbit.

Gabi Reboredo (GZ) | Veu, percussió. És un artista i divulgador d’Ourense lligat principalment a la música de tradició oral i al ball tradicional de Galiza. Comença el seu camí l’any 2007 de la mà de AC Serandeir@s de Boborás i de AC Algaravia de Ourense amb la que segueix col·laborant fins avui.

Va ser vocalista de grups com Ethno Trío i De Cor de Lousa, membre del grup voal Pink Roe. També ha participat com a lletrista en diferents projectes musicals gallecs. A l’actualitat és mestre de cant, percussió i ball en diferents associacions culturals. Presenta nou projecte musical, Paraíso Canto juntament amb Martiño Malleiro i forma part de la banda de Sheila Patricia.

Adrià Grandia (CAT) | Dispositius electrònics i sintetitzadors. Viola de roda i graller, aprofita tots els recursos dels seus instruments, les seves possibilitats sonores per crear una nova atmosfera empeltant-los amb els dispositius electrònics.

Darrerament ha treballat amb el projecte RE- on ha plantejat una recodificació de la música tradicional amb la dansa i ha col·laborat amb Carlos Martorell i Marc Vilajuana a l’espectacle Acte de fe, una exploració de la nostra relació amb la tecnologia a través dels arxius sonors i la intel·ligència artificial.

Anterior
Anterior

MONSTRES

Siguiente
Siguiente

1777